Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Koningsboom

Koningsboom
Koningsboom
Koningsboom

Kunstenaar: Margot Berkman (1964) Meer informatie
Straatnaam: Kerkhoekstraat
  Nieuwenhoorn
Materiaal: Aluminium
Jaar van plaatsing: 2013

Omschrijving:

Koninklijk sierhek ontworpen voor Koningsbomen

In het diepste geheim werkte kunstenaar Margot Berkman afgelopen jaren aan een bijzonder beeld voor de troonswisseling. Haar ontwerp en het prototype voor het sierhek rondom de ‘Koningsbomen’ zijn in maart 2012 op Paleis Noordeinde enthousiast ontvangen. Inmiddels is bekend dat op 30 april aanstaande de inhuldiging van Koning Willem Alexander plaatsvindt. Alle Nederlandse gemeenten en Oranjeverenigingen bereiden zich voor op dit feest. Een blijvend monument in elke gemeente vormt een blijvende herinnering aan deze gedenkwaardige dag.

Beeldend kunstenaar Margot Berkman zegt over haar opdracht: ‘Toen ik door de initiatiefnemers van het project ‘Koningsbomen’ werd gevraagd een ontwerp te leveren, was het meteen duidelijk dat ik een sierhek wilde maken met historische verwijzingen naar ons Koningshuis. Ik liet mij inspireren door de Oranjesymboliek van objecten in de collecties van Paleis Het Loo en het Rijksmuseum. Vervolgens ben ik diverse malen afgereisd naar het hart van Toscane, waar ik het ontwerp met behulp van goede ambachtslieden heb verfijnd en geschikt gemaakt voor het maken van gietmallen. Het sierhek is in aluminium gegoten en wordt met de hand afgewerkt en hoogglans gepolijst’.


Koningsboom

Het is een aloude traditie in Nederland om ter ere van een troonswisseling of bij de geboorte van een troonopvolger een koningsboom met een sierhek te plaatsen. De Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen zijn initiatiefnemers van het project ‘Koningsbomen’. De lindebomen of ‘Tilia Henry- ana’ met hun hartvormige blaadjes zijn speciaal door Boomkwekerij Ebben ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling geteeld. Deze bomen kunnen honderden jaren oud worden.


Sierhek

Het decoratieve sierhek, dat de koningsboom als het ware omarmt, heeft een doorsnede van 2 meter en is 1,20 meter hoog. Het ontwerp bestaat uit twee elementen die verwijzen naar de rijke geschiedenis van de Oranjes. De oranjeboom, die zowel vrucht als bloesem draagt en waaraan altijd weer een nieuwe loot ontspruit, symboliseert al sinds het ontstaan van het Huis van Oranje haar standvastigheid of onsterfelijkheid en verbonden- heid. Vier oranjebomen zijn door middel van koorden verbonden aan vier rijk gedecoreerde scepters, het symbool van het koningsschap. Een plaquette op één van de scepters biedt de mogelijkheid een herinneringstekst te graveren. Het kunstwerk wordt gesigneerd en geleverd in een genummerde oplage.


Oranjes pleitbezorger beeldende kunst

Margot Berkman is erin geslaagd een sierhek te ontwerpen waarin een verbinding wordt gelegd tussen de Oranjetraditie en haar symboliek. Tegelijkertijd zijn vormgeving en materiaalgebruik hedendaags. In die zin past het ontwerp van dit sierhek goed bij ons Koningshuis. Zowel Koningin Beatrix als Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima zijn enthousiaste pleitbezorgers van de moderne kunst en cultuur.


Comite van aanbeveling

Mevrouw Annie Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht(1999-2008)
de Heer Kees de Boo, directeur NS vastgoed(2002-2007)
de Heer Ernst Veen, directeur Hermitage ( 2004-2011)en Nieuwe Kerk (1981-2011) de Heer Johan ter Molen, directeur Paleis het Loo(1999-2012)
de Heer Jan van Zanen, burgemeesteer van Amstelveen

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken