Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Plaquette Willem en Mary

Plaquette Willem en Mary
Plaquette Willem en Mary
Plaquette Willem en Mary
Plaquette Willem en Mary

Kunstenaar: Willem Verbon
Straatnaam: Oostzanddijk 26
  Veste
Materiaal: Brons, Messing
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

Twee reliëf-plaquettes welke een honderdtal meters van elkaar aan de Oostzanddijk aan het gemeentehuis van Hellevoetsluis zijn aangebracht.

"Herinnering aan het Willem en Mary jaar, 1988-1989. De stad Hellevoetsluis herdacht, gesteund door de inzet van velen, onder het bestuur van burgemeester A.P. van der Jagt, 1986-1990, dat stadhouder Willem III vanhier uitvoer met zijn vloot van de gezamenlijke admiraliteiten voor de historische tocht naar Brixham, Engeland, in 1688."

Onder het vierkante reliëf hangt een plaquette met de tekst "Willem en Mary tentoonstelling"
Koning-Stadhouder Willem III

Willem III Hendrik (Den Haag 14 november 1650 - Kensington Palace 8 maart 1702), bestuurde vanaf 1672 als stadhouder Willem III van Oranje Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre en Overijssel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1677 trouwde hij met Maria Stuart, de oudste dochter van de in 1685 koning geworden Jacobus II van Engeland en dus zijn volle nicht (Willems moeder was Maria Henriëtte Stuart, de Engelse Princess Royal). Vanaf 1689 regeerde hij samen met zijn vrouw over Engeland, Ierland en Schotland. Toevallig was zijn regeringsnummer (III) hetzelfde voor zowel Oranje als Engeland. Als koning van Schotland stond hij bekend als Willem II.

Bron: vanderkrogt.net

 

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken