Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Vlaggen

Vlaggen
Vlaggen
Vlaggen
Vlaggen
Vlaggen
Vlaggen

Kunstenaar: Marte Röling (1939) Meer informatie
Straatnaam: Oostzanddijk 26, Hal gemeentehuis
  Veste
Materiaal: Textiel, Verf
Jaar van plaatsing: 1985

Omschrijving:

Röling werd geboren als tweede kind van Gé Röling en Martine Antonie (eigenlijk: Tonny Grolle). Haar ouders waren beiden kunstenaar. Ze volgde vanaf haar zestiende jaar een opleiding tekenen en schilderen aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar ze les kreeg van onder anderen haar vader. Vanaf 1959 exposeerde zij in Europa en de Verenigde Staten. Ze is bekend om haar grote schilderijen en sculpturen. In de jaren zestig werd ze door Jeanne Roos, moderedactrice bij Het Parool, gevraagd modetekeningen te maken. Volgens eigen zeggen zou ze toen pas goed hebben leren tekenen.

In 1965 won Röling de Cultuurprijs van de gemeente Hilversum. Later maakte ze ook andere kunstwerken, zoals een vlaggenmonument voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, Schrijvende hand (1975) in de top van de gevel van het ING-kantoor te Leeuwarden, portretten van koningin Beatrix en prins Claus in de jaren tachtig en het beeld Non scholea, sed vitae voor de Rijksuniversiteit van Groningen. Röling ontwierp ook platenhoezen, postzegels, theaterdecors, wandschilderingen, affiches, kostuums, reliëfs en films.

Op 17 januari 2010 werd Röling benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Röling was getrouwd met Hans Koetsier toen ze in 1969 Henk Jurriaans ontmoette. Ze trouwden en bleven tot zijn dood samen. Daarnaast leefde Jurriaans nog samen met drie andere vrouwen: Adrienne Morriën, Alissa Morriën en Wanda Werner in een boerderij in Uithuizen, in de provincie Groningen. Ook haar moeder woonde twaalf jaar in de boerderij. Röling is de nicht van kunstenaar Matthijs Röling en nicht van de polemoloog Bert Röling.

Bron: wikipedia.nl

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken