Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Rotonde AI Laan

Rotonde AI Laan
Rotonde AI Laan
Rotonde AI Laan
Rotonde AI Laan

Kunstenaar: Govert Heikoop
Straatnaam: Sportlaan/AI Laan, Op de rotonde
  Nieuw Helvoet
Materiaal: Gelakt staal

Omschrijving:

Zelfstandig kunstenaar Govert Heikoop, geboren in 1951 te Meerkerk, heeft verschillende studies afgerond in binnen- en buitenland; van 1969 tot 1974 heeft hij een opleiding tot leraar tekenen gevolgd in Tilburg, van 1974 tot 1977 studeerde hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en in 1979 behaalde hij zijn Master in Fine Arts aan de Cranbook Academy of Art in Bloomfield Hills, Verenigde Staten. In 2007 overleed Heikoop op 56-jarige leeftijd.

Heikoop begon zijn carrière als schilder, maar hij heeft voornamelijk veel bekendheid verworven met zijn lineaire sculpturen. Zo zijn zijn wandobjecten gemaakt van gebogen multiplex en triplex, spantjes en epoxy verf. Die beelden met een gebalanceerd volume lijken in hun subtiele dynamische en organische vormen geen begin of einde te hebben. De sculpturen bevatten fascinerende kleuren en vormen, die door de natuur zijn geïnspireerd, en weerspiegelen ruimtelijkheid. De lineaire, organische vormen van Heikoops werken zijn gerelateerd aan het principe van de Möbiusband - een ruimtelijk figuur dat maar één vlak en één rand heeft.

Heikoop wil met zijn creaties vormgeven aan hogere, inhoudelijke processen. De werken, die volgens hem geen begin en einde hebben, symboliseren de continuïteit van het leven en de voortgang van het bestaan. Voordat Heikoop aan de uiteindelijke creatie van een beeld begint, is er een lang proces van tekenen, houtbewerken en experimenteren met het materiaal aan voorafgegaan. De uiteindelijke sculpturen, die geïnspireerd zijn op bouwpatronen die in de natuur gevonden kunnen worden, ontstaan intuïtief gedurende het proces.

Aan het einde van zijn carrière begon Heikoop wederom met schilderen, voornamelijk met het op doek zetten van zijn eigen beelden. De kunstenaar heeft een indrukwekkende lijst van solo- en groepsexposities in binnen- en buitenland op zijn naam staan. Zo heeft hij geëxposeerd in onder andere het Museum voor Moderne Kunsten in Arnhem en de Beurs van Berlage en het Museum Fodor te Amsterdam. Naast zijn werk als zelfstandig kunstenaar heeft Heikoop ook gedoceerd aan de Hogeschool der Kunsten Den Haag.

Bron: http://www.linkartcollection.com/

 

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken