Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

De Heeren van Voorne

De Heeren van Voorne

Kunstenaar: Francine Bisscheroux
Straatnaam: Henri Dunantlaan/Zoutweide
  Den Bonsen Hoek
Materiaal: Beton, Mozaïek
Jaar van plaatsing: 2007

Omschrijving:

Veel is er niet bekend over de ouste Heren van Voorne. De eerste Heer, die vermeld wordt in de weinige aantekeningen die er nog van bestaan, is Pelgrim. Met hem begint eigenlijk de opvolging van de Heren van Voorne. Deze Pelgrim was een jongere zoon van Dirk de VI, Graaf van Holland. Hij kreeg de Heerlijkheid Voorne in 1141 als een soort uitzet en vaderlijk bewijs. Deze Pelgrim was ook, net als de volgende Heren, Burggraaf van Zeeland, in die tijd de hoogste waardigheid van het land. Pelgrim regeerde 32 jaar, waarna zijn oudste zoon Floris hem opvolgde. 

Hoe lang Floris heeft geregeerd is niet precies bekend. Sommigen zeggen dat hij 41 jaar heeft geregeerd en in 1203 is overleden. Daarna werd Hugo van Voorne Heer. Van hem wordt gezegd dat hij 45 jaar over Voorne regeerde. 

Op hem volgde Theodorik van Voorne, de tweede zoon van Pelgrim, hij bezat ook de Heerlijkheid Heenvliet. Dirk werd vervolgens opgevolgd door zijn zoon Hendrik in 1230. Op hem volgde zijn zoon Albrecht van Voorne, aan wie Graaf Floris de Vijfde, die op twintigjarige leeftijd de regering van het land op zich genomen had, het bewind van deze streek had opgedragen. 

Van Albrecht van Voorne, die dus regeerde ten tijde dat de bewoners bewoners hier in Oosthoek leefden, wordt verteld dat hij dit land in vrede en lof regeerde. Hij regeerde overigens samen met Floris van Henegouwen van Avennes, die over Zeeland regeerde. Albrecht en Floris waren zogenaamde Stedehouders van Floris de Vijfde. Albrecht stierf in het jaar 1287 en werd in Loosduinen begraven. 

De kunstenares gebruikte portretten van bewoers uit de Ravense Hoek, de voormalig burgemeester Corstiaan Kleijwegt(de rechter centrale firguu), de archeoloog Marco van Trierum(de linker centrale fuguur) en de architct Cor Lageweg om de historie uit de 11e eeuw te verbeelden.

Het kunstwerk is gemaakt door Francine Bisscheroux. Ze studeerde aan de Stadsacademie te Maastricht. Voltooide zowel de richting plastische vormgeving als de monumentale vormgeving. Ze verwierf ook stipendia (beloning in van het Cultuurfonds voor bijzonder talent) van de Luxemburgse (1984) en Oostenrijkse regering (1985). na het afsluiten van diverse opleidingen in de lastechnieken was zij werkzaam als lasser in en constructiebedrijf en asl lasinstructuur. Van 1992 tot 1998 was zij lid van de kunstcommissie van Hellevoetsluis. Als lid en mentor heeft zij de seletie, voorbereiding en eralisatie van diverse monumentale kunstwerken in de gemeente begeleid.

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF

Zoeken