Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Mozaiektegels in woonerf

Mozaiektegels in woonerf
Mozaiektegels in woonerf
Mozaiektegels in woonerf
Mozaiektegels in woonerf

Kunstenaar: Francine Bisscheroux
Straatnaam: Vuurdoorn
  De Struyten
Materiaal: Beton, Mozaïek
Jaar van plaatsing: 1995

Omschrijving:

Francine Bisscheroux is een kunstenaar uit de klassieke school, vindt zij zelf. Dat is uit al haar werk af te leiden. De klassieke vrouwenfiguur in haar tuinen de werken die zij in diverse wijken van Hellevoetsluis heeft mogen maken, verschillen in elk opzicht van elkaar. Maar ze verraden toch haar gedegen kennis van materialen en het beheersen van verschillende technieken gebaseerd op ouderwets vakmanschap. 

Francine Bisscheroux laat zich graag inspireren door de wijze waarop andere kunstenaars uiting geven aan hun expressie. Haar stadsmozaïeken bijvoorbeeld verraden het kleurgebruik van Karel Appel en de spontane beeldtaal van kinderen. Maar ook Gaudi's mozaïekkunst is als inspiratiebron te vinden. Meewerkende kinderen en volwassenen kunnen een boeiend aandeel leveren in haar werk. Francine geeft daarbij anderen alle vrijheid. Nieuwe en spontane ideeën of inzichten van omstanders die zich met haar werk bezighouden, kunnen dikwijls op een geleide manier worden ingepast.

Francine werkt graag met kinderen. Daarbij merkt zij op: 'Dat wat op tafel ligt, is niet belangrijk, wel wat er af is gevallen'. Waarmee zij bedoelt dat kinderen beter naar het toevallige, het 'pure' kunnen zoeken. Ze laat kinderen vaak de 'collage', de techniek van knippen en plakken, toepassen om tot een verrassend eindresultaat te komen. Deze unieke manier van werken bepaalde de vorm van het bewonersproject in de Ravense Hoek. Francine is er van overtuigd dat ze er goed aan doet kinderen uitdrukking te laten geven aan hun eigen ideeën, in beeld, vorm en reliëf.

De objecten die ontstaan door boetseren en afdrukken krijgen later met glazuurkleuren hun definitieve uiterlijk en afwerking. Zo vindt men in haar overige stadsmozaïeken bijvoorbeeld de kleurige ananas, felgroene palmbomen en zelfs de gitzwarte condor van de Azteken terug. Men zou kunnen zeggen dat haar werk de interculturele samenwerking weerspiegelt.

 

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken