Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Zeeheldengalerij

Zeeheldengalerij
Zeeheldengalerij
Zeeheldengalerij
Zeeheldengalerij

Kunstenaar: Willem Verbon
Straatnaam: Burgemeester Van der Jagtkade
  Veste
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2002

Omschrijving:

Jeugdjaren
Willem Verbon kwam op 21 oktober 1921 in Rotterdam ter wereld als zoon van Hermanus Baptist Verbon en Johanna Cornelia de Haas. Hij is geboren en getogen in de Savornin Lohmanlaan. Willem volgde de handelsschool, waarna hij samen met zijn broer Herman tijdens de crisisjaren ging werken bij de bank Mees en Hope. In tegenstelling tot zijn broer, die er tot zijn pensioen bleef werken, hield Willem het er niet lang uit. Verbon had op jonge leeftijd besloten kunstenaar te worden. Al tijdens zijn middelbare schooltijd bezocht hij de Academie van Beeldende Kunsten. In 1939 had hij als schilder en tekenaar zijn eerste expositie. Hij experimenteerde toen al met klei, wat hem beter lag dan de schilder- en tekenkunst. Verbon was ook een getalenteerd sporter: hij mocht als tienkamper meedoen aan de Olympische Spelen van 1940 in Tokyo. Door het uitbreken van de oorlog gingen die niet door. Tijdens de oorlog volgde Verbon lessen aan de academies in Rotterdam en Amsterdam, maar hij was ook actief in het verzet. Daardoor kwam hij in Parijs terecht waar de Franse beeldhouwers een grote invloed op hem hadden.

Anekdotisch realisme
Zijn eerste opdracht kreeg hij in 1946: het hakken van een monument voor de Royal Air Force aan de Noordsingel. In 1947 werd hij uitgenodigd om zich in Londen verder in het beeldhouwersvak te bekwamen onder Henry Moore en Jacob Epstein. Vijf jaar later keerde hij terug naar Rotterdam, de stad die zijn vaste verblijfplaats zou worden. Daar ontmoette hij zijn maat en levenspartner Kees van de Sluis. De stijl van Verbon is wel getypeerd als anekdotisch realisme. Hij portretteerde de mensen zoals hij ze zag en in zijn beelden bracht hij iets anekdotisch aan om de betreffende persoon beter te karakteriseren. De negentiende-eeuwse zakenman en zwendelaar Pincoffs zette hij bijvoorbeeld neer met de hand op zijn geldbuidel. Verbon vervaardigde zo`n vierduizend werken, waaronder beelden van schout bij nacht Karel Doorman, zeeheld Piet Heyn, koningin Wilhelmina, kunstenaar Kees van Dongen en de engelse staatsman Winston Churchill. Ook maakte hij een plaquette van George Marshall, die veel heeft bijgedragen aan het herstel van de Europese economie na de oorlog. Deze plaquette is in 1997 onthuld door de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton tijdens diens bezoek aan Rotterdam. Een groot project was de opdracht van Humanitas om voor de tuin van Acropolis van Schiebroek zeven bronzen beelden uit de Griekse mythologie te vervaardigen. Verbon was ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en hij ontving de Wolfert van Borselenpenning van de stad Rotterdam. Hij overleed in 2003. Veel van zijn werk is te zien in de openbare ruimte, zoals het beeld van bokser Bep van Klaveren in Rotterdam-Crooswijk, Pincoffs in het entrepot-gebied op Zuid of de buste van Karel Doorman in het centrum van de stad.

Literatuur
Hans Abelman, Willem Verbon, beeldhouwer. Rotterdam 28 oktober 1921 - 8 november 2003, in: Rotterdams Jaarboekje 2004, 77-80. Joris Boddaert, Willem Verbon, een halve eeuw beeldhouwer in Rotterdam (Rotterdam 1990)

Bron: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken