Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Archeologisch plein

Archeologisch plein
Archeologisch plein
Archeologisch plein
Archeologisch plein
Archeologisch plein
Archeologisch plein
Archeologisch plein

Kunstenaar: Jan (Gerhard Jan) Ros (1961 - ) Meer informatie
Straatnaam: Rode Kruislaan
  Den Bonsen Hoek
Materiaal: Beton, Rubber, Staal
Jaar van plaatsing: 2003

Omschrijving:

Jan Ros richtte zich helemaal op de oorspronkelijke locatie van de begraafplaats uit de 13e eeuw. Hij wilde de mystiek van en de eerbied voor de graven en bodemvondsten omzetten in een stemmig grafisch beeld. In de archeologische plattegrond van de begraafplaats vond hij een plekje waar graven naast en op elkaar liggen. De omtrekken van deze plek werden door Ros uitvergroot en vastgelegd in de nieuwe bestrating van zijn 'archeologisch plein'. Zo wordt de vondst van de graven tot een verrassend lijnenspel, waarbij de spoornummers (de archeologische nummers van de graven) herinneren aan de opgraving. Het lijnenspel van de archeologische plattegrond wordt deels boven het maaiveld uitgetild. Het hele monument van de opgraving is als in de tijd bevroren. Jan Ros wilde een overtuigende impressie geven van een afgeschraapte bovenlaag van het terrein, compleet met alle vondsten. Het 'Archeologisch Plein' is echter tegelijkertijd ook een speelplein voor kinderen en ligt nabij de scholen in de Ravense Hoek.

Archeologisch plein op de plaats van een grafveld. De grote stalen buis is 752 cm lang met een diameter van 50 cm. De kleine 330 en 41 cm. De betonnen bank meet 40x130x340 cm. De vloer is van rubber.

Jan Ros is geboren in 1961 in Winterswijk. Hij woont en werkt tegenwoordig in Amersfoort. Jan Ros heeft van 1981 tot 1987 aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Utrecht gestudeerd en van 1987 tot 1991 aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Architectuur en bebouwde omgeving zijn regelmatig terugkerende onderwerpen in het werk van Jan Ros. De verwantschap met fotografen die het hedendaagse stedelijke landschap als onderwerp hebben, is sterk aanwezig. Toch gaat het werk van Ros verder dan het vastleggen van een situatie alleen. Dynamiek en verstilling lijken hier moeiteloos samen te gaan.

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken