Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home /Kunstwerken /Kunstwerk bekijken

Corten stalen beeld

Corten stalen beeld
Corten stalen beeld

Kunstenaar: Margot Zanstra (1919 - 2010) Meer informatie
Straatnaam: Kooilaan/Vloedlijn
  De Kooistee
Materiaal: Cortenstaal
Jaar van plaatsing: 1983

Omschrijving:

Het kuntswerk is een haakvormige zuil met bekroningslint 'gestyleerde boom' gemaakt door argot Zanstra (Laren 22 jan 1919 - Amsterdam, 12 mei 2010).

Margot Zanstra had een voorkeur voor wiskundige vormen, maar altijd met een sterke ritmiek en balans. Voorheen was Zanstra balletdanseres bij het Nationaal Ballet. De laatste zes jaar van haar dienstverband was ze choreografe. Deze carrière gaf ze op toen ze met de architect Piet Zanstra trouwde. De toenmalige leiding concludeerde daaruit dat 'haar interesse niet alleen meer bij het ballet lag' en zette Zanstra op een zijspoor. Op 45-jarige leeftijd verliet ze de danswereld.

Eenmaal thuis begon ze te 'prutsen met haar vingers', zoals Zanstra het werk in interviews omschreef. Ze werkte een jaar op het atelier van kunstenaar Pieter Starreveld en in haar eigen atelier probeerde ze allerlei materialen en vormen uit. Technische kennis stak ze op door veel te gaan kijken bij technische bedrijfjes bij haar in de buurt, in de Jordaan. Ook volgde ze cursussen, onder andere bij TNO, in het gebruik van kunststoffen. Toen ze een opdracht kreeg voor een school in Rotterdam (1972) en gevraagd werd voor een tentoonstelling, kwam haar nieuwe carrière in een stroomversnelling.

Zanstra werkte altijd aan de hand van concrete objecten -een plant, een wolk, een deur- die ze geometrisch uitwerkt, waarbij vooral de symmetrie opvalt. Daarnaast mag het nooit 'droog' worden. Zanstra daarover: "Ik houd van logische structuren, waarin variaties worden aangebracht. Het moet een boeiend geheel zijn waar je wat aan te kijken hebt. Het mooiste is dat als je eromheen loopt, het elke keer anders is, nooit aan alle kanten gelijk".

Bron: www.straatkunstprijs.nl

www.dedrieheuvelen.nl/zanstra

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Zoeken